2009 SSWT kerst

Sneeuwschoenwandeltocht - intro

Kerst en Nieuwjaar 2009 / 2010

Het idee was ergens in de zomer geboren. Waarschijnlijk toen ze op de camping in een hangmat lagen, lekker warm, juist in de schaduw om het niet te warm te hebben. Ze, Nicole en Kees, nodigde Mic en ik uit om mee te gaan sneeuwschoenwandelen en dan nog wel als trektocht. Ik zag het al helemaal zitten. Eindelijk weer eens winterkamperen. Ze vroegen ons om met Kerst en Nieuwjaar er op uit te trekken. Helemaal mooi, want dat zijn de dagen om lekker op vakantie te zijn.


De laatste weken vulden de mailboxen zich met heen en weer vragen over wat nu het beste was om mee te nemen. Verstandige en impuls aankopen werden gedaan. In Den Haag werd nog een voorbereidingsweekend gehouden, dat voornamelijk bestond uit films kijken, eten en ook nog wat afspraken maken.

Sneeuwschoenwandelen is eigenlijk heel simpel. Je doet die dingen onder je schoen en je gaat lopen. Technisch niet heel moeilijk. Wat het zwaar maakt is het winterkamperen. Dit vergt meer energie, de rugzak is vele malen zwaarder dan in de zomer en de kou kou zuigt warmte.

In het verleden heb ik wel dit soort tochten gemaakt in het koude Noorwegen, dan met langlaufski's. Ik had toen de indruk dat mijn rugzak lichter was, maar ik was ook jonger en had redelijk wat bravoure. Ik kon me wel herinneren dat het opstaan erg koud was en dat mijn grootste probleem het warmhouden van mijn handen was. Ik heb dus deze keer flink geïnvesteerd in handschoenen en wanten. Daarnaast had ik ook nog een donzen bodywarmer gekocht. Ook met het oog op mijn fietsreis die in april zou starten.

De laatste dagen voor het vertrek werd de bestemming definitief bepaald. We zouden naar de Vogezen gaan. Nicole had twee routes gemaakt waaruit we konden kiezen. We kozen voor de route die het meest op hoogte bleef. In het dal lag namelijk geen sneeuw maar op de bergen lag genoeg. Het zou een rondje rond Kruth worden.

Op 24 december vertrokken we in de auto van Nicole en Kees....