Grenoble

26 apr 2011

Grenoble - Spanje is alweer verleden tijd. De franse Alpen zijn het nu. Zonneschijn na regen en wind mee na wind tegen. Dal in rijden en weer uit de put springen. Is het vakantie of naar huis fietsen? Sjirk meets Sjirk.

Zo Sjirk je bent dus nu aangekomen in Grenoble. De laatste keer dat ik je nog op je website was, was in Burgos. Waar ben je al die tijd geweest?

Tsja, Vanuit Burgos ben ik een stuk over een Via Verde gereden. Dit is een oude spoorweg waar ze rails hebben weggehaald. Nooit steil en heerlijk rustig. Een dag later na wat colletjes, kon ik mijn spieren ontspannen in een warm waterbron. Een paar dagen verder trok ik over de pyreneeen. Ik wou de col d'Aubisque gaan doen, maar die was gesloten. Dus verder richting Pau en op de afslag naar Lourdes op een camping gestaan. Daarna via Lourdes in een redelijke rechte lijn naar Grenoble gefietst. Langs de Tarn en over de Chevennes.

Lourdes? Nog ergens van genezen?

eh ja, ik weet nu helemaal zeker dat ik geen enkel stukje spiritualiteit meer bezit. ik geloof er allemaal geen snars van. Ik ben dus genezen van geloof.

En hoe was het weer?

Heerlijk weer, niet te warm. Wel veel wind en die was vermoeiend. Vaak schuin tegen en hard. Soms hard werken. In de Chevennes ging het regen. Dat is nu al de tweede keer. Het gaf het gevoel alsof ik door de Hoge Venen fietste. Ergens in de tegenwind is mijn windmolentje op mijn stuur, genaamd Balthasar, gesneuveld.

Hoeveel lekke banden heb je gehad?

Niet echt een orginele vraag, vind je niet? Maar goed. met mijn gloednieuwe Schwalbe Big Apple met antilek laag heb ik een lekke band gehad. Ik merk wel dat ik echt slijtage problemen krijg. Het bagagedrager oogje van mijn linkerachter pad is afgebroken. Bij het omzetten van mijn rek naar de oogjes van de spatborden breek ik een kop van een boutje af. Een monteur van een Citroengarage lukt het om deze uit te boren en er een nieuw draad in te tappen. En dan mijn tent: er is een stok gebroken. ik gebruik nu het bijgeleverde buisje om mijn tent op te zetten.

Ai, heb je een storm gehad?

Nou nee, de stok is gebroken omdat ik deze niet goed ingestoken had en toen ging buigen. De eerste keer deed ik dat in Oekraine. Het heeft het nog een best een tijd uitgehouden voordat ie definitief door midden ging.

En Medisch? Als ik je verslagen lees, lijkt het alsof je in elk land naar een ziekenhuis gaat. Rusland, Tjadzikistan, China (3X), Vietnam en Thailand. Ook nu weer problemen?

Eh ja, Niet in Spanje, maar wel in Frankrijk. in Millau heb ik een arts bezocht omdat ik het vermoeden had dat ik schurft had. Mijn eigen diagnose werd door haar bevestigd. Met een shot pilletjes en een spray voor mijn kleren en slaapzak ben ik ten aanval getrokken. Heelas jeuken de dode eitjes en mijtjes even erg als de levende. Ook heb ik last van linkerachillespees. Deze is nu dik en fietsen doet nu bij elke trap pijn. Gelukkig is het niet zo ver naar huis.

Is het eigenlijk nog leuk dat fietsen?

Afgezien van de pijn, jeuk en tegenwind is het nog steeds lekker om te fietsen. Het is wel heel anders. Het is nu veel meer alsof ik met vakantie ben, terwijl ik niet echt dat vakantiegevoel heb. Het is een vreemde mengeling van naar huis gaan en weg zijn.

Voel je het einde naderen?

Ja, en daar heb ik ook wel moeite mee gehad. Een avond in de tent paniekgedachten gehad. Je weet wel, ik ben dan bang dat alles exact heztzelfde is als terug ben, alsof ik niet weg ben geweest. Die gedachten heb ik nu weer uit mijn denkraam gemieterd. Vooruit nadenken heeft toch geen zin dus dat ga ik ook niet doen.

Poeh zwaar hoor. Even weer over het fietsen: Wat was opmerkelijk aan de laatste dagen? Nog bijzondere ontmoetingen gehad, bijvoorbeeld?

Ik heb een dag met Teemu gefietst. Een Finse student die naar Barcelona is gevlogen, daar een fiets gekocht en nu een paar weken door Frankrijk trekt. Ik heb met hem in Millau een hotelkamer gedeeld. Leuke gast, hij wil striptekenaar worden. Opmerkelijk is iets dat heel gewoon is. In Spanje en Frankrijk heb je weer gewoon bankjes op pleintjes in een dorp op stad. Kan ik heerlijk mijn brood met heerlijke kaas eten. Het wildkamperen leverde ook weer op mooie plekjes op. 's Avonds vliegen de Zwarte Wouwen laag over en 's nachts fluiten de Nachtegalen. Opmerkelijk is verder dat ik van de drie keer dat ik op een camping heb gestaan. Ik maar 1 keer heb hoeven te betalen (€5,05).

Oh ja? Bijna vergeten. Hoe kan ik! Overal hoor en zie ik weer Leeuwerikken. Feest om door de velden te fietsen!

Als je uitgerust ben in Grenoble wat is dan je volgende doel?

Vanuit hier wil ik naar Bern fietsen. ik heb daar twee mogelijke slaapplekjes. Dan via Basel naar Strassbourg om Nicolas te zien. Dan is het niet meer zo ver naar Nederland.

Tot slot, heb je nog muzikale gedachten die met ons wil delen?

Ik ben blij dat je het vraagt. De eerste youtube film staat in het teken van het gebrek aan geloof. Let vooral op de eerste strofe. Voor de rest is het een prachtig liefdeslied.

En als je in de regen onder het afdak van het toiletgebouw zit, denk je natuurlijk aan The Cult met Rain, let vooral op de Raaaaaaaaaaaaiiiiiin (op 2:38)! Je moet even doorklikken naar Youtube. De clip is trouwens hilarisch gedateerd, let vooral op het 'achtergrondkoortje'(op 0:39).

En als het even tegenzit en je vraagt je af: waarom fiets ik hier zo eenzaam in mijn eentje? Dan is Portishead met Numb goed liedje om te zingen. Vooral de regel "..... and this loneliness it just won't keep me alone" is geweldig om te zwelgen in je zelfmedelijden.

maar er is licht aan het eind van de tunnel.

 

26 april 2011 - 01.jpg 26 april 2011 - 02.jpg 26 april 2011 - 03.jpg 26 april 2011 - 04.jpg 26 april 2011 - 05.jpg 26 april 2011 - 06.jpg 26 april 2011 - 07.jpg 26 april 2011 - 08.jpg 26 april 2011 - 09.jpg 26 april 2011 - 10.jpg 26 april 2011 - 11.jpg 26 april 2011 - 12.jpg 26 april 2011 - 13.jpg 26 april 2011 - 14.jpg 26 april 2011 - 15.jpg 26 april 2011 - 16.jpg 26 april 2011 - 17.jpg 26 april 2011 - 18.jpg 26 april 2011 - 19.jpg 26 april 2011 - 20.jpg 26 april 2011 - 21.jpg

{jcomments on}