voorbereiding 5

20 maart 2010

Het huis raakt steeds verder leeg. Zojuist is mijn broer weggereden met een bestelauto vol spullen. Veel uit de garage maar op het laatst gingen er ook steeds meer dingen uit de woonkamer er nog bij. Het kamperen in huis is begonnen.

De spanning neemt met de dag toe. Een abstracte beslissing van een half jaar geleden wordt nu heel erg concreet. Het is een lang proces van loslaten. Afscheid nemen van alles behalve dat wat ik straks bij me heb. En ik heb straks niet veel bij me. Ik neem geen werk mee, geen huis, bank waar ik lekker op kan chillen, een hele waslijst. Aan de andere kant zie ik ook steeds meer de waarde van niet materiële zaken die ik wel meeneem, zoals mijn familie, mijn vrienden, de meelevende collega's enzovoort. Deze laatste dagen zijn ook raar omdat ik nu een heleboel bestaande patronen aan het weggooien ben. terwijl ik nog geen nieuwe patronen heb. Die krijg ik pas weer als ik op pad ben.

De voorbereiding van de reis, niet het achterlaten en loslaten, is heel ver gevorderd. Ik heb vrijwel alles in huis en ik moet binnenkort maar eens proefpakken. Van eerdere reizen weet ik dat het van belang is dat het past. Waar welke spullen nu echt komen te zitten dat groeit tijdens de reis. Normaal heb ik de slaapspullen linksachter, de kook- en etenspullen rechts achter en de kleren, papieren en kaarten verdeeld over de twee voortassen. Ik weet nog niet of dat nu weer zo wil want de gewichtsverdeling achter is niet optimaal. De kookspullen zijn structureel zwaarder dan de slaapspullen. Het zal onderweg vanzelf goed verdelen. Dit zijn ook patronen die ik nog moet opbouwen.

Ik heb nog drie werkdagen te gaan en over exact twee weken stap ik op de fiets!