Tsjechie / Polen

20 april 2010

De dag in Praag was heerlijk. 's Avonds in de hostel een leuk gesprek gehad met Cynthia. Zij is onderweg naar Tibet gestrand in Praag omdat haar pasjes niet werken. Ze moet eerst weer terug naar Nederland. We hebben gepraat over het werkelijke doel van de onze reizen. Ze zoekt haar Darma. Ik de zonsopgang.

Fietsen vanuit Praag was een makkie. Bijna in 1 keer goed! En eindelijk ik had wind mee. Ik had me voorgenomen om mijn knie rust te geven en dat heb ik gedaan en toch 120 km afgelegd. Heerlijk relaxed! Uiteindelijk bij een camping aangekomen waar de beheerder duidelijk maakte dat ie gesloten was. Ik moest maar weer weggaan. Zelfs mijn zieligste gezicht en een uitdrukking van: "welke oplossing had u dan in gedachten?" hielpen niet. Dus ergens mijn maal gekookt en in het donker mijn tent opgezet langs een weggetje bij een weiland. Dit is de eerste keer wildkamperen, maar het is niet anders dan al ie andere keren dat ik het heb gedaan. Ik slaap lekker en ik kan ook uitslapen totdat de zon op de tent staat. Heerlijk. Na 20 km lekker koffie drinken en daarna weer verder. Bij een paar hellingen merk ik dat sommige versnellingen doortrappen. Dat is niet de bedoeling. Het zijn de 11, 8,7,4,2 die het niet goed doen. Met de 8 is helemaal niet te fietsen. Ik stop in een plaatsje en bel met mijn fietsenmaker en check de site van Rohloff. Ik ververs de olie en zet de snelspanner erg los. Ik fiets verder. In een dorp waar ik de spoelolie eruit wil laten en de normale olie erin, kom ik langs een huis waar groot "het zonnetje" op staat geschilderd. Ik stop en bel aan en wordt door een Nederlandse familie binnengelaten. Ze zijn daar 8 jaar geleden heen vertrokken omdat ze het in Nederland hadden gehad. Ik drink een biertje, ververs mijn olie en neem afscheid van de familie Schepers. Ze willen eigenlijk een familiecamping beginnen, maar de Tsjechische bureaucratie is sterk.

De problemen met de naaf zijn voorbij en in een plaatsje vlakbij de grens met Polen eet ik en restaurant nog wat Kronen weg. De zoon wordt opgebeld om de menukaart te vertalen. Hij was worstelaar en is ooit in Utrecht geweest voor een westrijd. Ik fiets onopgemerkt Polen binnen. Als ik achterom kijk zie ik het wapen van Tsjechie. Ik daal lang en koud af. Uiteindelijk in het donker in een plaatsje aangekomen, waar niemand weet dat er een camping is. Dan maar zelf gevonden en hij is nog open ook! Ik ga slapen en 's ochtends klop ik aan bij een Nederlanse camper. Het is een stel uit Boxmeer dat nu op weg is naar een nicht, die ergens in Tsjechie (de grens loopt hier raar) een pension hebben. Ik eet beschuit met ze mee.

Ik ga weer verder en merk dat na enkele kilometers dat de naaf weer de fout in gaat. Plan b moet dan maar in werking. Ik rij deze zaterdag en zondag richting de importeur van Rohloff in Polen. Ik kan ze nu niet bereiken en dat is waarschijnlijk de beste optie. Het fietsen gaat prima, langs meren en de wegen zijn niet al te druk. Uiteindelijk vraag ik in een bar aan de bardame of ik ergens mijn tent kan opzetten. Op het voetbalterrein om de hoek kan ik gaan staan. Ik zet de tent op en ga terug en raak in verwarrende gesprekken met Polen. De avond eindigt bij een vrijgezelle Pool thuis die door zijn moeder wordt gekoeieneerd. Ik krijg zelfgemaakt pate op brood, heerlijk!

De volgende dag langs mooie wegen en wind mee verder naar het oosten. Gelukkig zit die importeur niet ver uit de route. Stukken over het boerse land, delen door bossen. Ik slaap ergens in een bos 20 km voor Chestochova. De weg is een grote weg geworden en rijdt niet zo lekker meer. 's Ochtends kom ik aan in de plaats en begin ik met Rohloff te bellen. Al snel blijkt dat de importeur me niet kan helpen en dat ik een nieuwe binnennaaf opgestuurd krijg. Of ik even kan aangeven waar ik over twee of drie dagen zit. In de stress bel ik mijn hulplijn (Suzanne) om een hostel in Krakow te regelen. Dat doet ze ook nog (terwijl ze eigenlijk moet werken). Ik fiets verder want de stad bevalt me niets. Te industrieel en teveel norse mensen. Ze kijken dwars door me heen! Als je ergens kunt voelen dat het land in rouw is dan is het hier. Ik fiets heerlijk verder want het weer is prima! Uiteinelijk slaap ik aan de rand van een bos waar tijdens het koken een hert voorbij komt lopen.

Vanochtend goed uitgeslapen en de tent gedroogd. Wellicht moet ik enkele dagen wachten en dan is het wel praktisch als de tent niet ligt weg te rotten. Na 40 km mijn hangmat opgehangen en geluncht. super relaxed. Nu aangekomen in Krakow.... wachten op de naaf.....

20 april 2010 - 01.jpg 20 april 2010 - 02.jpg 20 april 2010 - 03.jpg 20 april 2010 - 04.jpg 20 april 2010 - 05.jpg 20 april 2010 - 06.jpg 20 april 2010 - 07.jpg 20 april 2010 - 08.jpg 20 april 2010 - 09.jpg 20 april 2010 - 10.jpg 20 april 2010 - 11.jpg 20 april 2010 - 12.jpg 20 april 2010 - 13.jpg 20 april 2010 - 14.jpg 20 april 2010 - 15.jpg