deel 5

Noordkaap, deel 5

14 juni 2006

 

Een korte update. Ik ben nog steeds lekker op weg. Heb gisteren mezelf weer eens overtroffen door 195 kilometer te fietsen. Daarbij geholpen door een flinke wind in de rug en vlak terrein. De overtocht van Bodø naar de Lofoten was erg wiebelig, maar door het nuttigen van een stabiele vette hap had ik geen problemen. De hele overtocht was mistig met wat buien. Eenmaal bij de Lofoten zelf trok het open en verschenen de bergen in de avondzon. De Lofoten zijn werkelijk magnifiek! Ik was van plan om in Å te gaan slapen, alleen al vanwege de naam. Na 5 kilometer fietsen vanaf de boot met onderweg nog een schuur die in de fik stond, bleek dat de camping nog dicht was en dat de jeugdherberg vol was. Er was nog wel iets maar dat was ver boven mijn budget. Terug naar de aanlegplaats en daar op de camping. Dit was een typische camper camping. Op een plaats met geweldig uitzicht maar vol in de wind. Een nacht slapen met een klapperende tent, met als consequentie dat ik me een beetje versliep, ach wat, het is toch vakantie.

 

De eerste etappe over de Lofoten was erg mooi. Langs vissersdorpjes met de droogrekkken voor de stokvis. Je moet bij zo´n droogrek niet gaan picknicken: ze stinken een uur in de wind! Het weer was bijna droog, maar al wel een stuk warmer. Het fietsen wordt daardoor wel wat aangenamer. Eindelijk op de camping eens keer buiten kunnen eten zonder het gevoel te hebben dat ik me moest opwarmen aan de pan.

 

Gisteren na een lange tocht in Andenes aangekomen. De bedoeling was om vandaag een walvissafari te doen. Helaas gaat dat niet door want de wind is te sterk. Het weer wil niet echt meewerken. Morgen zou het misschien wel door kunnen gaan, maar daar ga ik niet op gokken. De voorspellingen van het weer zijn niet veel beter dus ik denk dat ik morgen de boot naar Senja neem en weer op weg ga naar de Noordkaap.

 

Ik krijg ondertussen wel problemen met mijn fiets. De spaken van achterwiel springen er bij bosjes uit. Ik heb nu al vijf spaken vervangen. Aangezien ik voor dit werk een speciale velg heb gekocht, denk ik dat dit komt door de kwaliteit van de spaken. Nu ben ik bij elke fietsenzaak de hele voorraad spaken aan het opkopen om maar genoeg reserve te hebben.

 

Ik ben nu ook al bezig om te denken over hoe ik terug ga naar Nederland. Ik hou wat tijd over dus ik denk dat ik vanaf de Noordkaap naar Rovaniemi in Finland ga fietsen. Dan kan ik daar de trein naar Helsinki nemen. Helsinki bezoeken en dan met de boot naar Kiel om dan weer de trein naar Aken te nemen. Het lijkt me mooier om alleen over land en zee terug te gaan.

 

Mentaal: sterk

Fysiek: sterk

 

Hilsen frå Andenes,