25 augustus 2007

25 augustus 2007 Þúfla - Reykjavik

De hele nacht regen op de tent. Je moet vertrouwen in het wer blijven houden. Meestal is het in de ochtend beter dan 's nachts. Heerlijk geslapen, lekker zacht gras, weinig lawaai. Pas om ½8 wakker geworden.

Weer even met de Engelsman gesproken. Hij was gepensioneerd en studeerde nu zang. Was moeilijk want hij had nog nooit examens gedaan. We hebben even namen uit. Hij heet Roger en ik heet Erik. Ik heb 'm de tip gegeven dat je met de fiets ook op de bus kunt. Dat maakte hem erg gelukkig, want volgens mij zag hij erg op tegen zijn eigen plan om IJsland rond te fietsen. Dat was mijn goede daad voor vandaag. Toen ik wegfietste zong hij een melodie van een gezang van Sibelius voor me (Sibelius is een Fin en dat is ook noordelijk). Erg leuk en ik voelde me gewaardeerd!

Na nog geen 2 km fietsen moest ik erg lachen. Gisteren had Roger me vertelt dat er geen camping was waar hij vandaan was gefietst. Hij had geen enkel teken gezien en zijn IJslands liet hem in de steek. Na die 2 km zie ik een bord staan dat er iets van de weg af een camping is . Het staat aangegeven met het symbool voor camping. Ik dacht dat dat wel internationaal was. hihihi, hoe zou hij hier overleven? Dat zou vast wel goed gaan, want het is natuurlijk zo hard Engels typetje.

Verder fietsen. Nog lekker rustig. Wat wind mee, geen motivatie problemen, gewoon een stukje fietsen.. tot de uitgang van de tunnel. Daar kwam ik weer op de ringweg. Het was meteen druk en ik kan minder om me heen rijden omdat ik geconcentreerd moet fietsen. Hoeft ook niet voor me zie ik Reykjavik liggen. Langzaam komt het dichterbij, maar helaas neemt de drukt eook met de kilometer toe. De weg werd opeen 4 baans, dat is veel ruimte en eigenlijk val ik daardoor minder op. Er is een vluchtstrook maar daar is het asfalt zo slecht dat ik daar niet kan fietsen. Ik volg gewoon de borden. Ik heb het gevoel dat er voor de fiets wel een betere weg moet zijn. Vind die maar eens? Ik zie een bouwmarkt en even later fiets ik met een rol bubbelfolie en pijpisolatie verder. Ik zie iets dat op een fietspad lijkt en dat volgen. Lekker van de grote weg af. een bord met een plattegrond. Ik bepaal de route naar de camping en ben na 500 meter de weg alweer kwijt. Er was een splitsing en daar heb ikde verkeerde afslag genomen. Na wat omzwervingen, bijvoorbeeld over een hele drukke weg, toch de weg naar de camping gevonden. Dit is de grootste tot nu toe......tjeemig wat een tentjes ...in Landmannalaugar waren er ook zoveel. Lekker even de was gedaan en gedoucht. Gevraagd of ik met de fiets veilig de stad in kon gaan: geen probleem als je maar een slot hebt.

Na een tijdje zoeken, eerst langs de haven en een mooi beeld van een vikingschip het centrum gevonden. Dure shops, pubs en touristenwinkeltjes. Hier kun je niets leuks vinden als souvenir dus dat plan opgegeven en pizza gaan eten met bier, wat rondgereden. Eten ingekocht en toch maar even een café in. Na twee bier en wat laven aan de wrmte en de loungemuziek, kom ik de het Nederlandse stel tegen dat ik 's ochtends in Landmannalaugar was tegen gekomen. Even bijgepraat en nog wat samen gedronken. Ietwat beneveld fiets ik terug naar de camping.