24 augustus 2007

24 augustus 2007 Langaholt - Þúfla

Veel wind vannacht en ook veel regen. Heel vroeg in de ochtend ging ik plassen toen het event droog was. In het minitoiletgebouw (2 wc's en 1 kraan) aangekomen begon het weer hard te regenen. Klappetandend staan wachten tot ik het durfde om door de regen te rennen. Gelukkig ging het even minder hard regenen. Lekker mijn warme slaapzak in. Vanochtend nog steeds regen en vanuit mijn tent water gekookt voor de koffie. Het suikerbrood dat ik heb gekocht bleek een cake te zijn. Ook goed als ontbijt. In de tent alles klaar gemaakt voor vertrek en toen het even droog was uit de tent gesprongen en de tent ingepakt. Zeiknat maar dat droogt wel op de volgende camping.

Snel op weg in vol regentenue, neopreen sokken, regenbroek en regenjas. Wie kan mij nog wat maken. De regen stopt vrijwel meteen en kon gedurende het fietsen beginnen met afpellen. Na 28 km was er een tankstation waar ik een sandwich met koffie heb genomen. Het brodje naar Borganes geeft hier 85 km aan maar het is echt maar 60 km. Natuurlijk had ik veel wind mee, maar ik was slecht gemotiveerd. Dat heb ik wel vaker als het te gemakkelijk gaat, dan zakt juist de moraal. Raar eigenlijk. Wat jammer was (of juist goed voor de moraal) was dat ik na het racen met de wind mee een heel stuk de wind van voren kreeg. De vechtlust kwam weer terug, de benen kregen zin om te duwen. Op de snelheidsmeter zag ik dat het tempo strak werd. vermoeiend maar heerlijk. Het doel Borganes kwam gestaag dichterbij. Toch even wat energierepen gegeten tijdens een korte pauze. . en toen weer verder met de wind mee. Ik zie een bui naderen en ik wil deze voor blijven dus het tempo gaat omhoog. Niet gelukt, snel regenpak aan en verder fietsen. 400 meter verder houdt het weer op met regen en meteen breekt het zweet uit. Snel weer alles uit. Je blijft wel bezig.

In Borganes eerst een supermarkt in en een lunch kopen, broodjes, cola, yoghurt en Pinda's voor vanavond. Weer weg uit de stad tegen de wind in. Ik zit weer op de [1] en het is druk. Vooral vanaf de andere kant. Blijkbaar gaan veel mensen een weekendje weg. Af en toe passeren de auto's me wel erg dichtbij. Omdat ik bij Arkanes niet door de tunnel mag, moet ik 43 km omfietsen rond een fjord (de Hvalfjordur). Landinwaarts gaat het als een speer. Volle wind in de rug. Eerst langs grote aluminium smelterijen, verder langs een oliedepot. Vreemd genoeg is het landschap zo overweldigend dat ik dit geen stoerende elementen vind. Diep in het fjord was het woest, goen en grijs. De andere oever was minder wind tegen dan ik verwachtte. wel weer een regenbui, net als ik mijn regenjas aan heb, houdt het alweer op. Er zou een camping zijn na een 33 km. Maar ik zag niets ook geen bordjes. Mmm, waar kan ik nu slapen. Ik had nog 1½ liter water, dus ik kon ergens wildkamperen. Iets verderop gefietst, zie ik een tentje met fiets voor een groot huis staan. Daar naar toe gereden en binnen gevraagd of ik daar ook mocht staan. Dat was geen probleem. Er zou daar de volgende een bruiloft gevierd worden en waren de boel aan het inrichten.

De andere fietser bleek een Brit te zijn. Even mee gekletst. Hij was gisteren in Keflavik aangekomen en wou de ringweg doen. Oudere man was wat aan het klungelen met zijn tent en zei toen ik vertelde wat ik gedaan heb dat ik een "strong man" moest zijn. Lekker slapen met die gedachte!