20 augustus 2007

20 augustus 2007 - Dalvik - Sanðárkrókur

Vannacht heeft het een tijdlang gemiezerd. Gelukkig was het droog toen ik opstond. Brood met pindakaas, koffie en thee. Het was weer goed, zeker toen de zon doorbrak. Het is minder koud en dat is wel zo lekker. Bij het zwembad even internetten en om 10 uur gaan fietsen. Er was weinig wind en ik ging eerst langs de kust naar het noorden. Ik kijk over de fjord of er iets te zien valt. En opeens: een walvis!Vlak onder de kust. Ik hoorde hem blazen. hij dook onder om even later weer omhoog te komen. Het leek me niet zo grote en ik zag onderwater een wit schijnsel naast de walvis.Het zal dan de zijvin zijn geweest. Dat betekent dat het waarschijnlijk een bultrug was. Na een tijdje kijken verder gegaan en verderop zag ik er weer een. Wat een geluk en wat is het leuk om te fietsen, anders had ik dit nooit gezien. Wow, fantastisch!

De weg ging een tunnel in en ik ws blij met mijn verlichting, had ik die in Noorwegen ook maar gehad. veel beter dan die batterij lampjes die ik toen bij me had. Ik ging in de mist de tunnel in en kwam er in de zon uit! 3,6 km. Doorgereden tot in Olafsfjordur, dat liefelijk in een zijfjord ligt. Bij een tankstation koffie gedronken een zoet broodje gegeten. Na het plaatsje begon de doorsteek naar de volgende Fjord. Eerst nog evn asfalt maar daarna onverhard. Het was wel een goede onverharde weg. Hard, weinig stenen en geen wasbord. De weg ging behoorlijk omhoog maar eht ging gemakkelijk. Ik kreeg het zowaar echt warm. Het laatste stuk zonder mijn vest gefietst. De bergen links en rechts zijn mooi. er liggen nog her en der sneeuwvelden. Het lijkt alsof ik in de Alpen fiets, prachtig. De afdaling wsa snel. Ik ging op de onverharde weg toch nog 50 km/u. De weg naar zee was nog lang en met tegenwind, maar wel bergaf. Niet klagen! Bij het asfalt moest ik linksaf, richting Reykjavik, dat staat daar al aangegeven. Eerst nog koffie gedronken. Ik wou een hotdog maar die hadden ze niet. Er kwam een man na me die ook een hotdaog wou en de bediener ove haalde om er een te maken, toen kreeg ik ook nog mijn hotdog! Buiten het tankstation nog even een yoghurtje verorbert en weer gaan fietsen, met de wind mee lekker doortrappen. In Hofsós gestopt voor een koffie met een sandwich in een cafeetje aan de haven. Van hieruit ging de emigranten naar Amerika. Dit was voornamelijk in de jaren dertig toen hier een enorme crisis was. er is een museum, maar daar ben ik niet ingeweest.

Het laatste stuk naar Sanðárkrókur was minder afzien dan ik had gedacht. Op de verwaaide camoing naast het zwembad gegeten en daarna in een hotel gaan bellen met het thuisfront. De avond in een hot pot van het zwembad doorgebracht. Ik ben nu van top tot teen schoon.