16 augustus 2007

16 augustus 2007 - Hrauneyjar - Fosshóll

Niet gefietst. Ik zag twee fietsen buiten staan en het bijbehorende Duitse stel aangesproken. Zij hadden eergisteren de Sprengisandur geprobeerd, maar ook teruggekeerd vanwege de wind. Gisteren waren ze richting de Hekla gefietst en teruggekomen, want vandaag nemen ze de bus over de Sprengisandur. Deze zou om 9.40 uur vertrekken.

Oeps, opeens een nieuwe mogelijkheid. Even denken....ja, dat ga ik ook doen. Eerst kijken of ik mee kan.

De bus kwam en de buschauffeur was een nogal stugge man, tenminste zo leek het. Hij keek naar de fietsen liep vervolgens weg en ging in een van de bagagevakken rommelen, moesten daar onze fietsen in? Dat is wel erg klein. Hij liep met een stuk ijzer naar achter. Dat bleek een fietsenrek te zijn, fantastisch! De fietsen erop gezet en al mijn spanbanden gebruikt om de fietsen vast te zetten. Nauwkeurig gekeken of er niets kon beschadigen en op hoop van zegen!

De bus in maar eerst betalen. De duitsers eerst en daarna ik. 7600 kr. (bijna 100 euro) maar goed je krijgt ook wat. In de bus bleek er voor mij geen plaats te zijn. De buschauffeur ziet dat en neemt me naar buiten en achter de bus geeft hij me 5000 kronen terug. Ik moet to halverwege in het gangpad blijven zitten. Goede deal. Ik vond het helemaal niet erg.

De rit was eigenlijk best wel saai. Het is een volkomen desolaat landschap. in de verte zie je wel de grote ijskappen van IJsland, maar het is nooit dichtbij de weg echt mooi. Ik weet dat je op de fiets ook geniet van de geur en de kleine dingen, maar als we even naar buiten mochten was het koud en waaide het hard. Het was echt een goede beslissing om gisteren om te draaien. Het is wel vreemd om nu toch naar het Noorden te gaan, want dat was weer van de baan. Ik vind het een goede actie, nu ga ik mijn vakantie toch anders indelen. Niet meer te stoer, van plaatsje naar plaatsje gewoon mooie dingen zien. Nu aan de noordkant ik heb nog tien dagen om mooie dingen te zien.

Het binnenland bleef ondertussen doorhobbelen. Ik zat niet echt in het gang pad maar meer op de trap van de deur en had daar ook uitzicht naar buiten. Het is een lijnbus die aan fotostops doet. Ook handig als je moet plassen. en het is voor de chauffeur ook wel goed om te rusten. Bij de eerste stop gezien dat het stuur van de Duitser lak eraf had gekrast bij mijn fiets. Het stuur had hij niet vastgezet. stom niet gezien. Voor de rest lichte beschadigingen bij de kabels. auw, dat doet pijn, maar het is niet erg. De eerste kras is de ergste.

Twee mooie watervallen gezien. eigenlijk vlak bij het einde van de rit. De eerste is de Aldeyarfoss waar het water over een bassaltrichel stort. De bassaltrichel is heel duidelijk. Het lijkt alsof het met een lineaal gemaakt is. Waanzinnig! Ik ben van de bus gestapt in Godafoss op steenworp afstand van Fossholl. Alles weer op de fiets, lekker! Even bij de waterval kijken. Ook deze is mooi: een hoefijzer van water. bij het hotel (Fossholl bestaat uit een tankstation en een hotel) kan ik kamperen. er is geen douche. Toch is het wel een raar land. De tent opgezet, wat gegeten, minder dan gewoonlijk want niet zo veel gedaan en in het restuarant van het hotel koffie gedronken.