14 augustus 2007

14 augustus 2007 - Hólaskoll - Landmannalaugar

Nu ik hier ben en zelfs al een lekkere wandeling heb gemaakt, lijkt het alsof ik niet vreselijk heb afgezien. Maar toch... De dag begon met ontbijten in de tent, want er stond een koude wind. Crackers met pindakaas, koffie en thee. Mijn spulletjes ingepakt en op weg. Tegenwind, okay, het is maar 40 km vandaag. Na 3 km, slechte weg, omhoog en wind tegen. Tsjeemig, hoe ga ik dit volhouden? eventjes doorbijten en het ging alweer, tot aan de afslag naar Eldgjá. Daar gaat de weg opeens met 20% steil omhoog. De eerste 100 meter gefietst, maar toen gaan lopen, af en toe een stukje gefietst maar het overgrote deel van de 2 km omhoog gelopen. Het was niet alleen de hellingshoek maar ook de fikse tegenwind (half van opzij). Na al dat geploeter, een afdaling en de eerste doorwaadplaats. Mijn neopreen sokken aan en er doorheen lopen. Dat ging makkelijk. De weg ging op en neer, zigzaggend langs een beek en heel vaak door water. Het schoot best wel goed op. De diepste plek om te waden was iets vlak onder mijn knie. Ik kreeg ook best wel vaak weer wind mee. Ik snap af en toe niets van IJsland.

 

Het landschap was fantastisch en ik heb heel veel kunnen genieten. Bewust ook geprobeerd om voldoende foto's te maken. Het moet hier toch wel lukken om echt mooie foto's te schieten. Verder langs prachtige dalen en op het laatst langs de oever van een groot meer. Vlak daarna het weggetje naar Landmannalaugar. In de verte zie ik het blikkeren van auto's. Ik zie ook de camping. Meer een plek in de vlakte waar allemaal kleine tentjes staan. Een paar groepen met dezelfde tentjes, blijkbaar van allerlei reisorganisaties.Mijn tent opgezet en toen maar een stuk gaan wandelen door een groot lavaveld. Het pad kronkelde zich er doorheen. Het pad kwam uit op een vlak dal met een zee van witte pluimen. Links omhoog gelopen naar een geothermisch veld en weer terug afgedaald over een pad dat uitkwam in een dalletje met een beek. Heleboel verschillende kleuren: groen, geel, oranje, rood en blauwe lucht. echt prachtig. Landmannalaugar is omgeven door prachtig gekleurde bergen en ligt tegen het lavaveld wat ongeveer 10 à 20 meter boven de camping uittoornt. Na de wandeling even rondgekeken op de camping en geluisterd naar het getik van al die mensen die een tent aan het opzetten zijn. Heel veel italianen en fransen.

Ook in de warme bron gelegen, Ik heb er meer dan een uur gebaderd. Het was zalig. Ik ga vroeg slapen. Het zal wel onrustig blijven door al die groepen.