12 augustus 2007

12 augustus 2007 - Selfoss - Skogar

Gisteravond, ik lag nog wat te doezelen voor het inslapen: Boem, boem, snel buiten kijken: vuurwerk, heel groots. Blijkbaar was er een soort van feest. Eerder op de avond gingen aan het eind van de camping een heleboel mensen zingen rond een groot vuur. Er was een gitaarbandje om het te begeleiden. Zag er heel gezellig uit. Het was koud vannacht en 's ochtends viel er een buitje. goed geslapen. Tent ingepakt en wat dacht je: wind tegen! Had ik gisteren beter kunnen doorfietsen, Na ja, gewoon gaan fietsen. Lekker tempo kiezen en gewoon blijven trappen. voor me lag de Hekla en de zon scheen. Ik had Hella gekozen als het grote rustpunt. Na 36 kilometer was ik er . Gratis koffie bij de benzinepomp en even gepraat met Nederlands stel. Deze waren aan het einde van hun fietstocht. De mannelijke helft ging nog de marathon van Reykjavik lopen! Lekker in de zon genoten van een yoghurtje en weer verder op pad.

De [1] is de weg die rondom IJsland loopt. Op dit gedeelte is het best wel druk en de auto's zijn veelal van die grote 4x4's met van die enorme banden eronder. Je hoort de auto's van verre aankomen, wat handig is om op tijd te kunnen uitwijken. Vandaag 1 keer te dicht ingehaald, en jawel hoor: het was een camper!

Na Hella nog een stuk tegen de wind ingebokst. Vreemd genoeg kwam de wind opeens uit een volstrekt andere hoek. Nog steeds wel tegen. De rit is vlak, zeer vlak. Toch wel mooi door het uitzicht op de bergen. Helaas zitten deze wel dik in de wolken. Langzaam kom ik dichter bij de wolken die rond de bergen van de Eyjafjöll hangen en ik kon zien dat het zou gaan regenen. Alles omgepakt en mijn regenkleidng bij de hand. Na een tijdje door de regen te hebben gefietst, zag ik in de verte een waterval waar ik recht naar toe ging. toen ik vlakbij was stopte de regen en brak de zon door. De Gljúfurfoss bestond uit een grote straal die neerkletterde. Je kon er achterlangs (niet gedaan). Natuurlijk mooie foto's gemaakt, hoopp ik. Verder ging de route met aan de linkerkant een steile wand en aan de rechterkant een vlakte. Ik had nu weer wind mee en fietste best lekker tot aan de linkerkant een mooie waterval verscheen. De Skogarfoss met een camping er vrijwel naast. Hoewel ik de donkere wolken zag, treuzelde ik en begon het te regenen toen ik de tent opzetten. Net alles in de tent toen de regen echt doorzette. Gauw mijn etenspul gepakt en in het toiletgebouw op de veranda gekookt. Het was dezelfde smerige maaltijd als gisteren. Gelukkig ben ik er nu vanaf. Courgette met kaassaus is niet echt te eten.

Na een tijdje werd het weer droog en heb ik de prachtige waterval bekeken. In het dagboek schrijven deed ik in een restaurant met een duur biertje voor me. Na een fikse regenbui is het weer droog en kan ik de sneeuw op de toppen boven me zien.